utorak, 7. svibnja 2019.

Izrada kupaonice

Danas kupaonica nije samo mjesto održavanja higijene, već dio koji upotpunjuje slagalicu savršeno opremljenog doma. Zato bih želio naglasiti važnost vrhunskog dizajna, kvalitete i posebnih karakteristika.



Uređenje kupaonice, slično kao i kuhinje, predstavlja najteži posao pri uređenju interijera.

Pri uređenju kupaonice, osim rasporeda sanitarija, također je važan i položaj tuša. Kako bi tuširanje postalo još ugodnije, predlažem odabir tuša koji podsjeća na kapi kiše, što će vas razbuditi i povećati ugodu samoga tuširanja. 

Svakako, u vlastitoj kući ne biste trebali štedjeti na dobro opremljenoj kupaonici, i sanitarijama jer to podiže udobnost i standard stanovanja.

Minimalna optimalna dimenzija kupaonice, koja osigurava pravilan i funkcionalan raspored svih potrebnih elemenata i opreme je 5m2. U praksi se često susrećem s manjim kupaonicama, ali za optimalan komoditet i funkciju, preporučljiva je navedena dimenzija.


 Sve što trebamo je praktičnost na kraju dana, ali ne vjerujem da postoji osoba koja se ne bi opustila u prelijepom kupaonskom okruženju na kraju stresnog dana. Budite oprezni kada birate sanitariju za vašu kupaonicu imajući u vidu funkcionalnost, prostor i estetiku. Neka ona odgovara vašim potrebama i poboljšanju kvalitete života.




Izbor majstora

Za početak planiranja izrade kupaonice najvažnija je stvar izbor majstora, 
koji vam može ponuditi nekoliko ideja za konačni izgled kupaonice.
Majstor treba biti iskusan, kreativan i uredan da ideje na najbolji način sprovede u djelo, najbolje je angažirati majstora preko preporuke ili da ste čuli da je kvalitetan i ne bi trebalo birati po cijeni što mnogi čine iako cijenu treba uzeti u obzir, morate dobro saslušati majstora što vam nudi.

Majstor vam je potreban i za buduće održavanje po potrebi jer on najbolje zna vaše instalacije i nije ga dobro mijenjati.

Nikako ne uzimati posrednika, a ne preporučujem ni ekipu,
majstor bi trebao biti samostalan i osobno prisutan.


Prije početka radova majstor mora imati viziju 
konačnog izgleda kupaonice.
Prilikom izrade vodo instalacija u kupaonici majstor bi trebao koristiti 
standarde i pravila tako da vaša vodo instalacija bude kvalitetna,
funkcionalna i dugotrajna.

Izradu instalacije u kupatilu majstoru bi trebali prepustiti u potpunosti sa njegovim materijalom (cijevima i slično) naravno uz dogovor sa vama koji će materijal koristiti.  
Treba uzeti u obzir da u današnjoj tržišnoj utakmici majstori često ponude nižu cijenu i ne kaže što će sve napraviti za cijenu koju su ponudili i sa kojim materijalom pri čemu je često loša kvaliteta usluge.

Majstor prilikom rada sa plastikom mora koristiti originalne alate jer je za termofuziju jako bitna temperatura alata, kako to majstori zovu pegla. Kojekakve turske i tko zna kakve treba izbjegavati, loše izveden spoj je skuplji i od najskupljeg alata, s tim nema improvizacije. Sa vodovodnim i kanalizacionim instalacijama nema šale.



 Izbor i raspored elemenata kupaonice

Sa majstorom trebate dogovoriti raspored, oblik i širinu elemenata u kupaonici.

Školjke 
svakako preporučam viseće sa ugradbenim vodokotlićem i metalnom konzolom isto tako obična školjka može biti sa odvodom u pod ili u zid to je skoro isto samo što školjke sa odvodom u zid imaju prednost što se mogu koristiti razne vrste od više proizvođača dok one sa odvodom u pod mogu samo od onih za koje majstor predvidi. 

Umivaonik preporučujem sa ormarićem i ogledalom
na nožicama ili viseći zbog lakšeg održavanja ispod, ima raznih širina i vrsta,
umivaonik sa ogledalom kao najvažniji element u kupaonici bi trebao biti pristupačan i odmah uočljiv prilikom ulaska u kupaonicu.

Tuš može biti sa odvodom u pod ili tuš kada kutna ili poluokrugla raznih dimenzija također za sve imaju tuš stjenke staklene prozirne i zamagljene.

Bojler imate od 50, 80 i 100 litara, može biti vertikalni i horizontalni i bi trebao biti negdje u kutu poviše perilice rublja gdje najmanje smeta.

Bojler i perilica rublja mogu biti i u nekoj drugoj prostoriji ili podrumu da u kupaonici dobijete više prostora. Više o izradi vodo instalacija.


Termin