Stranice

ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Fugiranje i silikoniranje

Fugiranje i silikoniranje je neizbježno u bilo kojoj sanitarnoj prostoriji.
Cilj je ispuniti zazore koji postoje na mjestima doticaja sanitarnih elemenata (kada, umivaonika, zahodskih školjki i sl) s okolnim plohama, doticaja susjednih elemenata ili zidnih obloga (npr. Pločica) i mjestima izlaza raznih instalacija kroz plohe zida ili poda. Iako se čini da se radi o jednostavnom postupku, fugiranje i silikoniranje ponekad može predstavljati problem i stručnjaku pa ću svakako pokušati dati neke upute.


Masa za fugiranje
Vodootporna masa za fugiranje na primjer Ceresit CE 43
za širine spojnica do 20 mm. Idealna za balkone i terase.

Osobine
· Elastična, pogodna za sisteme s podnim grijanjem
· Vodootporna
· Idealna za balkone i terase

· Otporna na habanje i prljavštinu
· Za unutarnju i vanjsku primjenu
· Ojačana vlaknima


Područje primjene 
Masa za fugiranje Ceresit CE 43 pogodna je za fugiranje keramičkih, staklenih i kamenih pločica (osim prirodnog mramora koji je osjetljiv na promjene boje), na vodoravne i okomite površine.

Zahvaljujući visokom stupnju hidrogenizacije (aquastic efekt), vodene kapljice ostaju na površini, u obliku perlica, bez prodiranja u strukturu. To omogućava upotrebu fuga na mjestima koja su periodično izložena vodi, npr.: kupaonice, tuš kade. Kuhinje.

CE 43 može se upotrijebiti u bazenima, za bazenske fuge do 60 cm visine vodenog stupca, kupaonice i zahode, saune, dvorane, predvorja. Može se upotrijebiti na unutarnjim i vanjskim dijelovima zgrada. Posebno se preporuča u slučajevima kada se pločice polažu na kritične podloge: podove s podnim grijanjem, ploče od iverice ili gips-kartonske ploče, terase, balkone. CE 43 ispunjava uvjete od PN-EN 13888: standard 2002 – CG2 Ar W klasa (masa za fugiranje visokih standarda, povećane otpornosti na mrvljenje i smanjene upojnosti vode).
U slučaju radnih fuga između pločica, fuga u kutevima zidova i mjestima gdje se zidovi spajaju s podom, te sanitarne opreme upotrijebite sanitarni silikon Ceresit CS25.
Priprema podloge
Uklonite prljavštinu sa rubova pločica. Nakon što se ljepilo za pločice u potpunosti osušilo, započnite sa fugiranjem. Prije nanošenja, provjerite da li masa za fugiranje CE 43 trajno ne maže površinu prekrivenu pločicama. Očišćeni krajevi pločica trebali bi biti navlaženi mokrom spužvom.

Primjena 
Zamiješajte izmjerenu količinu CE 43 u izmjerenu količinu čiste vode i miješajte dok ne nestanu grudice. Za miješanje smjese nikada ne koristite hrđave posude ili alate. Pričekajte 3 minute, te ponovo promiješajte. Gustoća mase za fugiranje zidnih i podnih pločica ovisi o količini dodane vode.

1. Fugiranje podnih pločica
Polu-tekuća masa za fugiranje na površinu pločice nanosi se gumenim gleterom ili lopaticom. Uklonite višak materijala i očistite površinu pločice spužvom (često ispiranom). Nakon sušenja, prebrišite cijeli pod glatkom, mokrom spužvom. Vratite sjaj pločicama suhom vunenom krpom.

2. Fugiranje zidnih ili podnih pločica
Masu za fugiranje plastične konzistencije, utisnite u prostor između pločica pomoću gumene lopatice. Nakon sušenja, počistite pločice spužvom (često ispiranom). Ako se fuge prebrzo suše, potrebno ih je navlažiti mokrom, glatkom spužvom. Vratite sjaj pločicama suhom vunenom krpom. 


Zašto se za fugiranje na podlogama od prirodnog kamena koriste posebni materijali?
Kod nekih fugirnih materijala pri doticaju s prirodnim kamenom dolazi do izdvajanja vezivnog sredstva koje potom prodire u kamen i uzrokuje njegovo obojenje. Zbog toga se kod fugiranja na podlogama od prirodnog kamena trebaju koristiti posebni fugirni materijali (koji su u pravilu nešto skuplji).

Silikonski kitovi

Sanitarni silikonski kit
Jednokomponentna masa za brtvljenje u sanitarnim prostorijama i drugim vlažnim mjestima.
Na osnovi acetata. Specijlani dodatak spriječava nastanak plijesni na silikonu.
Trajnoelastičan. Odlično prianja na staklo, keramiku, aluminij i kopelit staklo.
Otporan na sve vremenske utjecaje: kišu, snijeg, ekstremne temperature, UV zračenje.
Otporan na kemikalije.
Ne preporučujem upotrebu na pocinčanim površinama.

Univerzalni silikonski kit
Jednokomponentna masa za brtvljenje neopterećenih spojeva u unutarnjim prostorijama.
Na osnovi acetata. Trajnoelastičan.
Odlično prianja na staklo, keramiku, aluminij i kopelit staklo.
Otporan na sve vremenske utjecaje: kišu, snijeg, ekstremne temperature, UV zračenje.
Otporan na kemikalije.
Ne preporučujem upotrebu na pocinčanim površinama.

Neutralni silikonski kit
Jenokomponentna neutralna masa za brtvljenje spojeva različitih materijala.
Trajnoelastičan. Odlične mehaničke karakteristike. Odlično prianja na većinu građevinskih materijala bez upotrebe temeljnog premaza (staklo,drvo,beton,kamen,keramika,cigla,aluminij,metal,razne vrste plastike.)
Otporan na sve vremenske utjecaje: kišu, snijeg, ekstremne temperature, UV zračenje.
Otporan na kemikalije. Ne utječe na stvaranje korozije.

Akrilni kit
Jednokomponentna masa za brtvljene. Na osnovi akrilne disperzije. Bez štetnih otapala.
Odlično prianja na porozne materijale – beton,drvo, keramičke pločice, gips ploče.
Nakon stvrdnjavanja može se prebojavati.
Otporan na starenje, atmosferske prilike, sunčevu svijetlost, UV zračenja.

Samoljepljiva sanitarna traka 
Sanitarna traka za spojeve uzduž kada, umivaonika, sudopera i podova.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...