petak, 16. studenoga 2012.

Izrada vodo instalacija u kupaonici i kuhinji

Vrlo je važno da se prilikom izrade vodo instalacija koriste standardi i pravila tako da vaša instalacija bude kvalitetna, funkcionalna i dugotrajna.




Izrada dovodne vodoinstalacije u kupaonici najčešće se izvodi od PPR cijevi sa izolacijom (tubolit), izolacija je obavezna na svim vrstama dovodnih cijevi u kupaonici najviše zbog toga što se cjevi šire i skupljaju prilikom promjene temperature i moraju da (dišu) u zidu a ima još dosta razloga.

Dovodna instalacija vode najčešće se izvodi po zidu na visini od 60 do 75 centimetara od čistog poda to je pravilo kod svih boljih majstora zbog toga što u toj zoni nema mogućnosti da se cijev probuši prilikom kasnje montaže sanitarije i da znamo kasnije gdje su cijevi u slučaju potrebe.
Dovodna instalacija može ići i po podu ispod estriha slično kao na slici zavisno po potrebama.

Ventili za zatvaranje vode se ugrađuju na dovodnm cijevima hladne i tople vode i kod priključka za bojler.
Svi priključci i ventili trebali bi biti paralelni da bi estetski dojam bio bolji.

Odvodna instalacija u kupaonici najčešće se izvodi od PVC cijevi fi 50 mm u podu a vertikalne fi 40mm za umivaonik, bide i perilicu, za sudoper fi 50 mm u podu i vertikalne.

Slivnik u kupaonici se postavlja na odvod umivaonika ako je moguće i da protiče voda kroz njega i razloga da voda ne ispari i da slivnik ne ostane bez vode a zbog toga se pojavljuju neugodni mirisi iz odvoda. 

Koristimo uvijek kose račve na primjer fi 50 mm x 45 stupnjeva a nikako polegnute račve 50 mm x 90 stupnjeva i koristimo lukove (koljena) pod kutom od 30 a najviše 45 stupnjeva u podu nikako ne koristiti lukove od 90 stupnjeva u podu osim okrenute vertikalno za priključke u pod koristimo lukove 2 x 45 stunjeva za 90 stupnjeva ili 3 x 30 stupnjeva za 90 stupnjeva radi manjeg otpora i boljeg protoka vode.

Na sve cijevi u grubim radovima treba staviti čepove koji služe za 
ispitivanje instalacije i da ne upada žbuka, svi čepovi trebaju ostati do 
završetka radova odnosno do montaže sanitarije.
Instalaciju nakon izrade obvezno ispitati na nepropusnost pod tlakom 
da se kasnije ne kopa i traži eventualni kvar.
Na kraju fiksirati instalaciju na najvažnijim mjestima žbukom da se u toku daljnjih radova ne pomakne ili ne ošteti.

Termin