subota, 18. kolovoza 2012.

Važnost Perlatora


Maleni element s velikom ulogom!



Kad ga promijeniš u biti dobivaš novu slavinu «kao nova je» sa blagim, nježnim i milim mlazom koji miluje kožu…

Oko kupaonskih tuševa naravno postoji velik izbor, kako cijevi onih savitljivih tako i ručica od «samočistećih» do neuglednih, jeftinih. A tamo se cijene kreću u omjerima jedan naprema deset i jako je vidljiva marka ako je bolja.

U svijetu perlatora ima jedno pravilo – oni zadržavaju nečistoće. To naravno nije nešto što vas fascinira, ta čista voda koja vam teče u čašu vec to što treba zahvatiti u njih i očistiti laganim potezom. Ni na jednoj reklami naravno nema opisa kako se to radi, dok je za čišćenje odvoda i toaletnih školjki velika konkurencija te kroz brojne reklame koje nas svakodnevno bombardiraju gotovo nemoguće izbjeći precizne upute kako «odstraniti neugodne mirise» i «riješiti se kamenca sa odvoda».

A dovod? Tajna je kako već slutite u perlatoru, koji je i često skinut jer tko pazi na takve sitnice, glavno da voda ide… a onda se kupi nova slavina. Sasvim nepotrebno.
Perlator se uobičajeno sastoji od tijela s navojem, brtve, dijela za istrujavanje vode, ulazak i raspršivanje zraka te dva ili više filtera na kojima se nakupljaju nečistoće. Naravno, upravo zbog nakupljenih nečistoća i nataloženog kamenca perlator se nakon određenog vremena mora skinuti i očistiti odnosno isprati a prema potrebi i zamijeniti. 
Isto tako, preporučljivo ga je skinuti i očistiti svaki puta kada dođe do prekida opskrbe vodom jer se nakon ponovnog uspostavljanja protoka na filtrima nakuplja nečistoća iz cijevi (hrđa, kamenac i sl.) koje mogu otežati protok. 

Perlator ili raspršivač nezaobilazan je dio svake suvremene slavine i zapravo predstavlja njezin završni izljevni dio. Radi se o malom elementu koji je u pravilu navojnim spojem pričvršćen za izljevni kraj slavine i služi za ostvarenje pravilnog mlaza pri istrujavanju vode kroz slavinu i filtriranje nečistoća iz vodoopskrbnog sustava. Istodobno, zahvaljujući tome što u njemu dolazi do miješanja struje vode i zraka, njime se ujedno smanjuje potrošnja vode ali i ostvaruje ugodno djelovanje mlaza vode.

Cijena zamjene ovog uređaja zavisi o vrsti je oko 5 Eura.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...