utorak, 12. ožujka 2013.

Hakiranje vodokotlića

Što ste sve spremni napraviti za spas kapljica što život znače? Neki zatvore vodu dok peru zube, neki ugrade štedljive tuševe a neki hakiraju vodokotliće.
Uz ekološku stranu medalje koja bi trebala biti glavni razlog ovakvih poteza novčane uštede u energiji kao i vodi sve više dobivaju na značaju sa svakim novim povećenjem cijena energije i vode.


Kako su cifre za vodu, barem na mom računu nedavno dosegnule zabrinjavajuće granice razmišljam slijediti inicijativu ekipe sa bloga EarthThreat do koje sam slučajno dosurfao još prošle godine. Na navedenom blogu pojavila se inicijativa hakiranja tuđih vodokotlića, kada ste na tulumu, u gostima, gledate utakmicu kod prijatelja. Jednostavnom tehnikom savijanja držača plutače smanjite razinu do koje se vodokotlić puni. Prijatelji ne bojte se, inicijativu odrađujem samo u vlastitom stanu.

Otvorivši poklopac svog vodokotlića nailazim na nepremostivu zapreku. Plovak vodokotlića je koncipiran na sasvim drugi način nego na slici, sve od plastike. Izgleda da se naši standardi za vodokotliće razlikuju od američkih pa od savijanja ništa. Dajem se u proučavanje vodokotlića i otkrivam plastični vijak kojim se plovak može spustiti i na taj način dobiti isti efekt. Pokušavam ga okrenuti ali izgleda da je već na najnižoj razini, a razna vode u vodokotliću je i dalje dosta visoka. Prelazim na plan B.

Preostaje mi samo stari provjereni način hakiranja. PVC boca od 1,5 litare puna vode, postavljena u slobodni kut tj. stranu vodokotlića. Gornju stranu boce fiksiram sa komadom žice kako ne bi došlo do kretanja boce unutar vodokotlića i to je to. Prelazimo u fazu testiranja. Sve funkcionira savršeno a vodokotlić svoj posao obavlja besprijekorno.


I tako nakon nekih 15-ak minuta vodoinstalaterskog iskustva, zadovoljan činjenicom da sam spasio barem maleni dio kapljica života, dajem se u ekonomiku.

Svakim puštanjem vode štedim 1,5 litru vode, koliko sadrži PVC boca. Ako vodu puštam u prosjeku 6 puta dnevno ispada da godišnje uštedim 3285 litara vode ili preračunato po zagrebačkim cijenama oko 30 kuna godišnje. Oni koji više puštaju imaju se zašto i potruditi.
Izvor: eecroatia.com

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...