nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Deset zimskih savjeta



1. Najdjelotvornija štednja energije kod grijanja je zamjena starog uređaja novim jer novi i moderniji uređaji troše 30-40% energije manje nego ono koji su stari deset ili dvadeset godina. Novi uređaj zahvaljujući velikoj uštedi možete isplatiti za par godina.
 







2. Pravilnim provjetravanjem također možemo uštedjeti neočekivano mnogo energije. Provjetravanje mora biti kratko i učinkovito propuh koji traje 2-3 minute jer se u tom vremenu ne mogu ohladiti zidovi, namještaj, pod, to je dovoljno vremena da se promijeni sav zrak u prostoriji odnosno stanu. Čim zatvorimo prozor svjež zrak će se brzo ugrijati.
 

3. Kako umjereno grijanje donosi znatnu uštedu (prosječno 6% po svakom stupnju) stoga je dobro u stanu održavati prosječnu temperaturu od 20°C a za noć 5°C nižu od dnevne. Pri tome treba provjeriti ispravnost termometra te ga ukoliko je potrebno zamijeniti novim.
 

4. Kako biste spriječili “curenje” topline kroz sitne otvore na prozorima i vratima, duž cijelog okvira zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu. One, naime, mogu uštedjeti od 10 do 15 % toplinske energije.
 

5. Ukoliko imate radijatore s regulatorima topline, smanjite ih kad niste u stanu. Imate li termo akumulacijske peći, punite ih od 22 do 8 sati kad je struja jeftinija.
 

6. Iako je sezona grijanja već davno počela i to ste već morali napraviti, još nije kasno očistiti dimnjak. Ispravan dimnjak smanjuje mogućnost trovanja ugljikovim monoksidom, te štedi energiju. Ovlašteni servisi jedini daju jamstva.
 

7. Ukoliko vam smeta suhi zrak nemojte čitavu sezonu grijanja provesti s odškrinutim prozorom, isplativije je nabaviti ovlaživač zraka koji možete naći u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama. Kako se ovaj ovlaživač često prodaje u varijanti da pročišćuje zrak od prljavih čestica i cigaretnog dima pa ćete i udisati zdraviji zrak. 

8. Ne preporučuje se da se voda u sustavu centralnog grijanja zagrijava na temperaturu višu od 60°C, jer je to granica nakon koje se intenzivno izlučuje i taloži kamenac.
 

9. Trajno uključeni kaloriferi najveći su i najskuplji potrošači energije – čisto bacanje novaca, ako se već morate grijati strujom, mnogo bolje i povoljnije rješenje su električni radijatori s transformatorskim uljem, ipak, oprez!  Transformatorsko je ulje izuzetno otrovno i kancerogeno pa na prvi znak propuštanja treba odmah izvršiti pregled i zamijeniti brtvu grijača.
 

10. Noću treba spustiti vanjske i unutrašnje rolete jer time nastaju jasno omeđeni dodatni slojevi zraka koji smanjuju bijeg topline kroz stakla, kutije za vanjske rolete moraju imati što deblju toplinsku zaštitu a otvori zaštitne četkice. Čak i navlačenje laganog zastora (ali iza radijatora) osjetno smanjuje gubljenje topline.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...