srijeda, 7. rujna 2011.

Iz Komunalnog poduzeća odlazi jedini vodoinstalater


Već četiri mjeseca kasni mu plaća koja iznosi 280 KM • Toplog obroka nema nikako...

Radojica Milinković zvani Čenga, jedini vodoinstalater u JKP "Polet" u Srebrenici napustit će ovo preduzeće i novo zaposlenje potražiti u Crnoj Gori. 

- Srebrenica je grad koje volim jer sam se tu rodio ali novac je jedini razlog zbog kojeg je moram napustiti. Već četiri mjeseca kasni mi plata, koja iznosi 280 KM. Toplog obroka nemam nikako -kaže Milinković. 

Preduzeće nema mehanizacije što otežava rad. 

- Ovo što vidite u rukama, to su moja privatna klješta. Puno se radi, svaki dan ima po dva do tri kvara na mreži koja je dotrajala i postavljena prije 26 godina. Sto puta je rukovodstvo firme pisalo zahtjeve UNDP-u i drugim organizacijama da nam doniraju mehanizaciju i alat, međutim nikad ništa nismo dobili- kaže Milinković. 

Ističe da je i nekoliko Bošnjaka, nakon što je zaposleno u "Poletu", napustilo preduzeće. 

- Kada su vidjeli da mjesecima nema plate, ljudi nisu željeli džaba da rade. Svi radnici,  nas 28, ostalo bi u preduzeću kada bi nam plate bile redovne i kada bi iznosile 500 do 600 KM. Išao sam kod načelnika da se žalim, ali on me samo potapšao po ramenu- ističe Milinković. 

Dosadašnja ulaganja
Sredstvima Vijeća ministara BiH od 108.000 KM nedavno je adaptirana zgrada "Poleta", nabavljena cisterna od 239.000 KM, specijalno vozilo za odvoz smeća koje košta 264.000 KM, kao i dva vozila za čišćenje snijega od 442.000 KM. Svjetska banka nedavno je odobrila oko pola miliona dolara za rekonstrukciju vodozahvata u Zelenom Jadru. Međutim, položaj radnika u ovom poduzeću za svo to vrijeme ostao je isti.

Dnevni Avaz
23.08.2009 

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...