Stranice

petak, 16. svibnja 2014.

Zašto i koji filteri za vodu?

Želite li kod kuće imati čistu vodu, onda je najbolja i najjeftinija opcija filtrirati vodu. Naravno, instalacija uređaja za filtriranje u kućanstvu će se u početku činiti kao veliki trošak, no zamislite koliko ćete novaca potrošiti kupovinom flaširanih voda u samo godinu dana. O fekalijama koje su nedavno pronađene u flaširanoj vodi nećemo ni govoriti. 

No kako znati koji sustav filtriranja trebate? Trebate li filtrirati samo jedan dio vode u kućanstvu (npr. u kuhinji) ili cijeli vodovod? Što uopće trebate filtrirati?

Sljedećih šest koraka pomoći će vam odabrati sustav filtriranja vode koji najbolje odgovara vašim potrebama. Saznat ćete kako otkriti koji su zagađivači prisutni u vašem vodovodu i ukratko ćemo opisati kako funkcioniraju najčešći tipovi sustava za filtriranje. Kažemo ukratko jer smo sve modele filtriranja vode obradili od A  do Ž u našem prošlom blogu.

1. Saznajte što se krije u vašoj vodi

Prije nego odaberete sustav filtracije, morate znati što zapravo želite ukloniti. Uvid u godišnje izvješće o kvaliteti vode na vašem području možete dobiti iz vodovoda ili lokalne tvrtke koja vas opskrbljuje vodom, a možete otići i korak dalje i sami testirati vodu.

Možete kupiti test trake za određivanje razine nitrata, pH i tvrdoće vode ili pozvati lokalni laboratorij koji se bavi ispitivanjem kakvoće vode, što je i najbolja opcija. Ne da mislimo da ne znate, nego jednostavno treba pažljivo pratiti proceduru i način uzimanja uzorka vode koji želite testirati. 

Suvremeno opremljeni laboratoriji vrše kontrolu kvalitete i zdravstvenu ispravnost vode za piće u skladu s Glasnikom BiH 40/10, a neki od parametra ispitivanja vode su:

 • organoleptički i fizikalno-kemijski pokazatelji (pH, tvrdoća, amonijak, nitrati, nitriti, permanganat i sl.),
 • metali,
 • fenoli, mineralna ulja, ftalati,
 • mikrobiološka analiza vode (ukupni koliformi, Escherichia coli, plijesni, bakterije, virusi...),
 • ...

2. Koja je svrha filtriranja vode?

Odlučite se zašto točno želite filtrirati vodu. Neki od razloga mogu biti:

 • Zdrava, pitka voda. Za većinu kupaca, glavni razlog kupovine filtera je osigurati sigurnu i zdravu vodu za piće.
 • Poboljšati okus vode iz slavine. Uklanjanje uklanjanje klora i klor-fenola iz vode poboljšaje njezin okus.
 • Sigurno tuširanje i kupanjeAko želite izbjeći suhu kožu i kosu trebali bi se riješiti klora iz vode.
 • Omekšati tvrdu vodu i spriječiti oštećenja na uređajima. Da bi produljili životni vijek perilici za rublje, slavinama i odjeći, potrebno je omekšati vodu kako se ne bi stvarao kamenac.

3. Koju vrstu filtera za vodu trebate?

 • Sustavi za destilaciju vode. Iz vode se uklanjaju otopljeni minerali, no ne uklanjaju se sve štetne kemikalije.
 • Ionski omekšivačiCjenovno su pristupačni i iz vode uklanjaju soli kalcija i magnezija koji su stvaraju naslage kamenca na grijačima za vodu, slavinama i perilicama.
 • Reverzna osmozaNajekonomičnija metoda uklanjanja neželjenih tvari iz vode. Uklanjaju se zamućenja, klor, ali i 95 do 98 posto teških metala kao i bakterije.
 • Mehanički filteri. Uklanjaju se sve mehaničke čestice (pijesak, glina, organske i neorganske tvari, planktoni, mulj i slično), no ne štite od otopljenih kemijskih elemenata, spojeva ili bakterija. 
 • Čišćenje vode UV zračenjemLampe s UV zračenjem uništavaju opasne mikroorganizme i štetne kemijske spojeve.  
 • Filtracija vode aktivnim ugljenom. Aktivni ugljen je porozni materijal i na sebe veže molekule plina te otopljene štetne tvari. Čisti vodu od vodikovog sulfida, metana, klora, organskih zagađivača i toksičnih materija.  

4. Gdje postaviti filter za vodu: cijelo kućanstvo ili samo dio?

Možete odabrati filtraciju cijelog kućanstva, tj. cijelog vodovodnog sustava ili filtraciju koja pročišćava vodu neposredno prije samog korištenja.

Modeli za filtraciju cijelog kućanstva pročišćuju vodu od mehaničkih čestica, mineralnih naslaga (kamenca), virusa i bakterija te neugodnih mirisa i okusa.

Ukoliko se odlučite za pročišćavanje vode u vašoj kuhinji nudimo vam filtere s reverznom osmozom (RO 5).

Ako je vaša koža osjetljiva na klor, postoji filter za tuš koji učinkovito uklanja: klor, olovo, hidrogen sulfid (miris pokvarenih jaja), željezo oksid (rđavo smeđa voda), mirise, krupne čestice te uravnotežuje Ph vrijednost.

5. Sustavi za filtraciju vodovoda ili vrčevi za pročišćavanje vode: što odabrati?

Sustavi za filtraciju vodovoda obično rade učinkovitije od vrčeva i bočica s filterima za vodu. Sustavi za vodu imaju dodatni pritisak koji temeljito pročišćava upitnu kvalitetu vode te u potpunosti otklanjaju kamenac, klor, teške metale, mutnoću, bakterije i viruse. 

Vrčevi za vodu pročišćuju vodu, no ne toliko koliko filteri za vodu. Isto tako imaju ograničen kapacitet pročišćavanja (obično oko 300 l po jednom filter ulošku) i potrebno ih je iznova i iznova puniti. 

Sve u svemu, ako tražite brzo i jeftino rješenje odaberite vrčeve za pročišćavanje vode, a ako tražite trajnije, sigurnije i dugoročno jeftinije rješenje, ugradite filtere za vodu. Iako su filteri za vodu u početku skuplja investicija, s Nobel filterima se s vremenom ostvaruje značajna financijska ušteda jer litra vode na izlasku iz Nobel aparata stoji 0.01 KM.  Svakom novom potrošenom litrom cijena se samo smanjuje. 

 6. Pregledajte svoj trenutni sustav za filtraciju vode

Ako u kućanstvu koristite vrčeve za pročišćavanje vode ili neki drugi sustav pročišćavanja koji je kupljen prije mnogo godina, možda je vrijeme za nadogradnju. Vremena se mijenjaju, a i normativi za kvalitetu vode, pa provjerite zadovoljavaju li vaši filteri današnje uvjete. 

Trebate li pomoć kod odabira sustava za filtriranje vode, slobodno mi se javite. Rado ću vam pomoći u suradnji sa Nobel korporacijom jer je ipak jedan od naših ciljeva, opskrbiti svako kućanstvo čistom i zdravom vodom

Nobel filterima protiv onečišćene vode

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...