petak, 12. kolovoza 2011.

Električni bojleri i kamenac

Kako odrediti dali treba čistiti kamenac sa grijača na električnom bojleru? Uzmimo da je u kupaoni el bojler od recimo 80 litara, voda se u takovim bojlerima ugrije za otprilike 60 do 90 minuta na temperaturu cca 50 - 60 stupnjeva ovo uzmite samo kao približno točno ovisi o stanju i jačini grijača.

Ako nam je potrebno duže vrijeme od sat i trideset minuta da se voda zagrije za kupanje to je znak da se oko grijača nataložio kamenac.

Ovisno o debljini sloja kamenca na grijaču voda se i dalje zagrijava ali sada je potrebno duže vrijeme a imamo sve manje tople vode na raspolaganju. Naime grijač stalno radi ali se zagrijava samo manja količina vode zbog naslaga kamenca koji je ujedno izolator na grijaču i smanjuje prenos topline.

Znači došlo je vrijeme da se očisti nakupljeni kamenac, ukoliko imamo grijač stalno uključen nismo ni svjesni da nam se povećava potrošnja električne energije. Na kraju više plaćamo struju nego bi platili izmjenu novog grijača a na duži rok potrošimo toliko struje da bi kupili i novi bojler.

Grijač bi trebalo očistiti od prilike jednom u tri do pet godina zavisi o količini kamenca u vodi.

Nije preporučljivo grijati vodu na maksimumu u bojlerima. Temperatura ne bi trebala prelaziti preko 70 stupnjeva, bilo bi najbolje da se kreće oko 60-65 stupnjeva.

Termin