ponedjeljak, 8. kolovoza 2011.

Sifoni i odvodi

Odštopavanje - čišćenje sifona za sudoper

Veli gazdarica...

Dragi nekako mi zadnjih dana voda iz sudopera slabo odlazi, kaj se moglo dogoditi, znaš ja nisam ništa nutra bacila...
Naravno da nije i povjerovat ćemo i primiti se posla.
Pogledajte kakav je sifon- mastolovac ispod vašeg sudopera?
Ako je plastični, što je velika vjerojatnost da je možete si pomoći.
Može biti u raznim bojama, bijeli, sivi, plavkasti itd.

Prije bilo kakovog posla bilo bi dobro, ako možete nabaviti konusne gumice odnosno brtve, brtva za sifon sudopera 6/4" ali konusne kom 6 i plosnate 6/4" ravne.
Ispraznite korita od sudopera, obrišite vodu u njima i lijepo rastavite sve spojeve, a onu cijev koja ide u zid provjerite dali je zalemljena na olovnu cijev u zidu ako je nemojte je dirati ako je u zidu spojena na plastičnu cijev lagano je zarotirajte u bilo koju stranu i izvucite.
Kod te cijevi morate biti oprezni jer one znaju biti kitovane sa silikonskim kitom ili već neka druga " kemija".
Ta bi cijev u pravilu trebala biti plastična, a može biti i metalna, i ona se utiče u gumenu brtvu takozvanu mandžetnu, za sudoper obično fi 50-6/4".
Ovaj spoj može biti svakakav i tu morate biti oprezni daga ne pokvarite, a za ostale dijelove morate pratiti redosljed da si ne raskopate sve i tada neznate kako ponovno sve vratiti.

Kad je sifon raskopan uzmite sve dijelove u jednu široku posudu, nalijte toplu vodu i stavite deterdženta za suđe i sve lijepo dobro operite i stavite na suhu krpu da se osuši.
Sada lijepo uklonite stare gumene brve i kod slaganja postavite nove gumene brtve na svaki spoj. Da vam gume lakše idu gore i lako se pomiču po cijevi možete koristiti tekući sapun, ali vrlo malo.
Oprezno sa gumenim brtvama da ih ne okrenete kontra!!
Sve spojeve malo pritegnite i postavite na mjesto. Nemojte nigdje zaboraviti staviti brtve!!!! sada lagano sa osjećajem dotegnite sve spojeve i napunite zdjelu sudopera sa malo vode.
Ako vam nigdje ne pušta napunite zdjelu punu maknite čep i opet isprobajte nepropusnost spojeva.

Ako ste sudoper napunili hladnom vodom pojavit će se lagana rosa na sifonu, to je zbog razlike temperature, samo kondenzat.
Uputno je sudoper napuniti sa vrućom vodom jer se plastika malo raširi i opet stisne kod puštanja vode, i nakon toga se spojevi mogu još malo dotegnuti.

Upozoravam vas da morate biti strpljivi sa tim stezanjima jer se i meni bez obzira što znam kako ide uvijek dogodi da neki spoj ipak procuri. 
Tako je to sa PVC-om, samo strpljivo.



Dijelovi raznih sifona i odštopavanje

Kako izgleda sifon na kadi :









Ovo su moguće sifonsko preljevne garniture za lažeće kade,od lima ili od sivog ljeva (gusa).

Ove su garniture međusobno spojene sa olovnim cijevima i spojene u podni sifon koji se nalazi na podu kupaone u podnom sifonu uvijek mora biti određena količina vode koja je izolator mirisa iz kanalizacije i lijevak koji je uronjen u vodu, ukoliko nema vode u sifonu koja može ispariti ako se duže vrijeme ne koristi odvod, mora se nasuti ručno.



 Ako želimo skinuti gornju rozetu na dnu kade  koje je preko tijela kade pručvršćena za donji dio sifona, 
tada treba ravnim izvijaćem okrečući ga u lijevo odvinuti vijak do kraja i skinuti rozetu zajedno sa vijkom. 

Donji dio preljeva ostaje nam sa donje strane kade.Kod ovog posla treba biti siguran da nam se taj dio nakon skidanja rozete sa vijkom neće nikuda pomaknuti. On mora ostati na istom mjestu, da sve možemo vratiti nazad, i da nam nakon toga na tom spoju neće curiti voda.

Ako na kadi imamo vratašca, tada kroz njih možemo provjeriti čvrstoću spoja cijevi i ventila za ispust vode.
  Obično se oko vijka skupi dosta kose i ostale nečistoće koja se lagano skine sa vijka i tada isti polako vratimo nazad, ali ga sada zavinemo u desnu stranu do kraja.
  Oprez kod zavijanja vijka, treba ga stegnuti čvrsto, ali nikako previše jer može doći do oštećenja, a tada sve dijelove treba zamijeniti novima. 

Ovo onda mora raditi majstor.
  Nakon nekoliko uzastopnih skidanja vijka sa tog sifona, neminovno dolazi do habanja dijelova i jednog dana će svakako trebati zamijeniti taj dio sifona.
  Ako smo pažljivo vraćali sve natrag, napunimo kadu vodom i provjerimo nepropusnost spojeva.


Odvod na plastičnim kadama





Ovako po prilici izgledaju izljevne garniture za plastične kade.
  

Skidanje vijka sa rozetom na dnu kada može izazvati poplavu i ovo nije preporučljivo izvoditi ako niste sasvim sigurni što radite!!!!!

Evo uputa.




Za skidanje i čišćenje ovog sifona za kadu, na stranici od kade moraju biti vratašca, ako je kada obzidana i opločena ili ima svoju oblogu od plastike.


Ako ima oblogu, tada je moramo skinuti i vidimo cijeli sifon kako je spojen.
  Kad je vijak odvinut sa rozetom, cijeli donji dio sifona se odvoji od tijela kade, povedite računa da ne izgubite okruglu gumicu koja se nalazi na dijelu koji prianja uz donji dio kade. Ta nam gumena brtva svakako treba.
  Sada odvojimo sifon tako da odvinemo dvije matice. Onu koja vodi prema odvodu i ona ostaje na toj cijevi, i onu maticu koja ostaje sa sifonom. Očistimo sifon i sve spojeve natrag spojimo pazeći da stavimo nazad plosnate gumene brtve ispod matica.
 Namjestimo jednom rukom (ili nam netko u tome pomaže) donji dio sifona i namjestimo pažljivo gumeni dio na otvor od kade i lagano zavinemo vijak sa rozetom 
   

Ovo nesmijemo pritegnuti prejako ali niti ne prelabavo, spoj mora sigurno brtviti, da nam ne curi voda na njemu.
 Kad je sve pritegnuto za kadu, sada možemo dotegnuti sve spojeve i nakon toga isprobamo spojeve puštanjem vode.

Napomena: sve slike su informativnog karaktera i mogu se razlikovati od stvarnog stanja u vašoj kupaoni.


Ododni sifon na tuš kadi!

Tuš kade mogu biti raznih vrsta, zato ću pokušati objasniti postupak za uzidane tuš kade i kade sa oblogama.

 


Tuš kada s oblogom 


Obloga je onaj dio sa strane koji se može skinuti.


 Tuš kada bez obloge



 Tuš kada bez obloge.

Tuš kade bez obloge mogu se ugraditi na dva načina; mokro i suho no važno je znati da se mora ugraditi ovakova vrsta sifona za kadu




Dakle ovdje skinemo gornji dio koji služi kao ukras. Zatim vidimo jedan valjkasti dio u samom sifonu i njega uhvatimo i lagano ga izvadimo van, povlačenjem prema gore.

Sada možemo očistiti taj dio i cijeli sifon. Nakon toga sve vratimo nazad obrnutim redosljedom

Ako je tuš kada starije generacije tada sigurno ima ovakov ili sličan sifon, ali je sve to manje više isto, razlike ne utječu na način skidanja.





Opet imamo samo jedan dio sifona (gornja slika) i vijak s rozetom (donja slika)


Odvinemo vijak sada bi to trebalo biti sigurno jer je kada sigurno stavljana na friški beton ili ljepilo pa je donji dio sigurno zaliven (barem bi trebao biti). Skinemo rozetu sa vijkom očistimo kosu i ostalu nečistoću i sve lagano vratimo nazad. Ovdje svakako treba očistiti i podni sifon jer je odvod spojen u podni sifon (barem bi tako trebalo biti po pravilima struke).

Uzmemo jedan plosnati (ravni izvijać) i lagano skinemo gornju rešetku sa podnog sifona





(podni sifon)

Sada očistimo sifon izvadimo svu nečistoću van i namjestimo natrag rešeku, u podnom sifonu 
uvijek mora biti određena količina vode koja je izolator mirisa iz kanalizacije i lijevak koji je uronjen u vodu, ukoliko nema vode u sifonu koja može ispariti ako se duže vrijeme ne koristi odvod, mora se nasuti ručno..


Sifon na umivaoniku!

Ovako izgleda jedan tipičan sifon za umivaonik (metalni)


A ovako izgleda plastični sifon za umivaonik



Na plastičnom sifonu se lijepo vidi vijak sa rozetom, a na donjem dijelu ostaje (crno) gumena brtva, koja može biti različitih izvedbi ali u osnovi služi za brtvljenje spoja.

Onaj dio cijevi koji ide prema zidu, a na sebi ima rozetu (vidi sliku plastičnog sifona) ako je metalni može biti zalemljen u zidu na olovnu cijev. 

U slučajevima starijih instalacija, a može biti spojen u gumenu brtvu 
fi 50 ako je odvod od plastike



Ako je gumena brtva ili plastična cijev promjera fi 40 mm tada cijeli sifon možemo izvaditi van i detaljno ga očistiti.
 Ukoliko je spoj zalemljen tada če sifon ostati čvrsto stajati i samo odvinemo maticu na toj cijevi prema zidu i skinemo ostali dio sifona.

Rastavimo sve holender matice, očistimo sifon spojimo sve nazad i namjestimo na rupu od umivaonika (odvodni dio ) i lagano pritegnamo rozetu sa vijkom. Kad ustanovimo da je sve na mjestu pritegnemo vijak do kraja i puštanjem vode provjerimo spojeve.

Sve ovo vrijedi ako nam umivaonik nema ispod nogu koja nam sakriva sifon  Tada moramo raditi pažljivije jer nam noga samo smeta, a nije ju moguće uvijek maknuti.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...