petak, 13. srpnja 2012.

Radijatorski ventili sa termostatom

Sa radijatorskim termostatskim ventilima se štedi energija.


 












Tako što kad se u prostoriji gdje se on montira na radijator postigne temperatura podešena na ventilu, kada se postigne željena temperatura u prostoriji ventil zatvara dotok tople vode u radijator i tako štedi energiju. 
Radi na principu povećanja volumena tekućine (alkohol...) koji se nalazi u njemu koji se širi prilikom zagrijavanja kao posljedica zagrijavanja zraka u prostoriji. Tako zagrijana tekućina ima za posljedicu povećanje volumena,  tako povećani volumen vrši pritisak na iglicu u termostatskom ventilu koja onda zatvara ventil. Princip njegova rada je da toplinsku energiju pretvara u mehanički rad koji je potreban za svladavanje otvaranja ili zatvaranja ventila.
Oni se ugrađuju uglavnom u prostorije gdje se ne nalazi zidni termostat. Ako ih već ugrađujete u sobi gdje se nalazi sobni termostat trebaju stalno biti podešeni na najveću moguću vrijednost kako nebi ometali rad zidnog termostata.
Ako želite uštedjeti na energiji po standardima termostatski ventile u spavaćim sobama podesite na 15-18 C,predsoblju, hodniku i kuhinji 20 C, dok u prostorijama gdje se najviše boravi (dnevni boravak,dječje sobe) na 22-23 C i tako štedite energiju.
U prostorijama koje ne zagrijavate stalno termostatski ventil podesite na zvjezdicu  ili minimalnu temperaturu da osigurate protok kako nebi došlo da zamrzavanja instalacije.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...