četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Sigurnosni ventil za bojler

    Ovaj uređaj je obvezan za svaki bojler i ugrađuje se na ulaz hladne vode u bojler osim kod nisko tlačnih kuhinjskih bojlera od 5 i 10 litara.

Sigurnosni ventil za bojler ima više funkcija od kojih su dvije podjednako jako važne:

Prvo- služi i kao nepovratni ventil koji ima ugrađen 
 u sebi tako da sprječava da se vrati vruća voda koja je u bojleru u vodovodnu mrežu gdje grijač bojlera ostane bez vode i pregori. Vruća voda iz bojlera također vam može napraviti štetu na vodo instalacijama, pogotovo na vodomjeru čiji mehanizam može istopiti, o gubitku tople vode da i ne govorimo.
Desna ulazna cijev za bojler- to je ulaz hladne vode u bojler, nikada ne smije biti vruća ni mlaka. To se najčešće događa kad netko zatvori vodu u vašoj zgradi ili ulici jer u tom slučaju sigurnosni ventil nije ispravan.

Druga važna stvar je da sigurnosni ventil služi za automatsko 
izbacivanje viška vode i pri tome smanji pritisak vode u bojleru koji može nastati prilikom pregrijavanja, ili javlja da je pritisak u vodovodnoj mreži 6 bari ili veći i može oštetiti bojler i ostale dijelove vodo instalacije. 
Ukoliko je pritisak u instalaciji veći od 4 bara treba ugraditi Regulator tlaka.

Montaža- Sigurnosni ventil za bojler se montira
 na cijev ulaza hladne vode u bojler

 Napominjem da se izlazni otvor na sigurnosnom ventilu nipošto ne smiju zatvarati jer kod većih bojlera može doći i do eksplozije.

Sigurnosni ventil na centralnom grijanju ima samo jednu funkciju- osigurati da pritisak vode ne poraste iznad 2,5 bara koji može nastati uslijed pregrijavanja ili prilikom punjenja sistema. Pritisak u sistemu centralnog grijanja treba biti oko 1,5 bara.

Termin