petak, 16. ožujka 2018.

Kupaonica je čista za samo 20 minuta ako se poštuju pravila



Glavna sredstva za čišćenje tijekom pospremanja imajte uz sebe, mrlje je najlakše ukloniti odmah nakon 'nezgode' a ogledalo u kupoanici najvažnije je za dojam čistoće

Kako biste u svega dvadesetak minuta uredili kupaonicu, počnite brisanjem podova. Najprije se koncentrirajte na “najnezgodnije” kutove u prostoriji, zatim nastavite s čišćim otvorenijim dijelovima.
 Ako ste u strci s vremenom a pripremate stan za skori dolazak gostiju organizirajte raspored pospremanja. 


Raspolažete li primjerice sa samo petnaestak minuta vremena, odaberite dvije prostorije i usredotočite se isključivo na prozore. Pomoću sredstva za čišćenje stakala posao počnite odozgo prema dolje a završite ga poliranjem novinskim papirom što će prozorima osigurati visoki sjaj.
Desetak minuta prije pripremanja ručka iskoristite za čišćenje elektroničkih aparata kabela i lampi, uglavnom najsklonijih brzom nakupljanju prašine.


Čišćenje će biti brže i učinkovitije upotrebljavate li pritom sprej za uklanjanje prašine. Papiri, računi, stare novine, nepotrebne sitnice i pune pepeljare diljem cijelog doma na prvi pogled ostavljaju dojam kaosa.

No za sređivanje tog problema dovoljno je već i pet minuta. Naoružajte se velikom vrećom za smeće te brzinski temeljito “preletite” svim prostorijama doma. Kako biste uštedjeli vrijeme, prljavo posuđe iz svih prostora doma uklonite odmah nakon korištenja.

Prvo suho, a zatim mokro

Čišćenje počnite “suhim” metodama poput primjerice brisanja nakupljene prašine i usisavanja tepiha. Nastavite ga onim “mokrima” - pranjem prozora i podova itd. Tako ćete spriječiti prianjanje nečistoća i prašine na očišćena, mokra područja.


Kratak test će spriječiti oštećivanje predmeta

Prije upotrebe nove metode ili sredstva za čišćenje isprobajte ih na neprimjetnom području pokućstva ili predmeta koji njime planirate čistiti savjetuju stručnjaci. Isto pravilo ističu vrijedi i kod čišćenja veoma osjetljivih predmeta koje je lako oštetiti.

Pametan raspored

Kako biste učinkovito iskoristili raspoloživo vrijeme nakon što na neku površinu poprskate sredstvo za čišćenje ostavite ga da djeluje. Desetak minuta iskoristite za obavljanje drugoga brzinskog zadatka.

Čišćenje odozgo prema dolje

Pospremanje prostorije najbolje je početi odozgo prema dolje. Počnite uklanjanjem paučine iz kutova stropa te čišćenjem lustera. Nastavite čišćenjem slika na zidu i prozora. Prijeđite na pokućstvo a zatim na podove. Tako ćete spriječiti zaprašivanje nečeg što ste već očistili.

Krpa "spašava" stvar

Sredstvo za čišćenje u spreju ne nanosite izravno na predmete poput TV i računalnih ekrana - njime navlažite krpu za čišćenje.

Agresiva samo u nuždi 

Počnite blagim i nježnim načinima čišćenja pa prijeđite na agresivnije tehnike i to samo ako je prijeko potrebno.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...